Het Kunstzinnig Bijtje is een uniek, creatief en leerzaam project dat leerlingen betrekt bij het onderwerp bijen. 

Hoe het is ontstaan en wat het project inhoudt kunt u hieronder lezen. Dit is informatie rechtstreeks uit het projectplan dat onze samenwerkingspartner Stichting B nice heeft geschreven. Meer informatie over deze stichting kunt u terug vinden op www.stichtingbnice.nl  

Onderschrijft u het belang en wilt u een donatie doen dan kan dit op de imkerij zelf of op het rekeningnummer van Stichting B nice; 
Rabobank IBAN; NL15 RABO 0107 5646 37
t.n.v. Stichting B nice, onder de noemer; schenking kunstzinnig bijtje
Wij danken u hiervoor vriendelijk!

Heeft u interesse in 1 van deze prachtige bijenkasten neem dan contact met ons op middels het contactformulier.  


Ontstaan project Kunstzinnig bijtje
Het probleem van bijensterfte is wereldwijd aan de orde. Over de oorzaak valt te twisten maar het gevolg is overduidelijk; de bijenvolken sterven massaal. Een groot probleem voor de mensheid aangezien meer dan 80% van ons voedsel word bestoven en dus afhankelijk is van de bij. Albert Einstein zei het al;

“If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man.”
Of te wel geen bijen; geen mens!

In China is het al zover dat er hele delen zijn waar geen bij meer te vinden is en mensen de bestuiving proberen na te bootsen door met kwastjes over bloemen te aaien. In Amerika verdwijnen miljoenen bijen en niemand weet wat er mee is gebeurd. Maar ook in Europa staat men voor dit grote raadsel. In Nederland is er zelfs 3 keer zoveel bijensterfte dan in de rest van Europa!

Imkers, professoren, natuurliefhebbers en politici buigen zich over dit onderwerp. Iedereen probeert naar oorzaken te zoeken, oplossingen te vinden om dit drama te herstellen. Wij van Stichting B nice en  Imkerij Immenhof willen ons steentje daarin bijdragen middels het project “Kunstzinnig bijtje”. We willen jongeren betrekken bij dit unieke beestje, angst weghalen, verwondering kweken en natuurlijk vertellen waarom de bijen nu juist zo belangrijk voor ons zijn. Daarnaast zullen we goed materiaal onder diverse imkers in Nederland  verspreiden om zo de animo voor het houden van bijen te vergroten. Het betreft hier gecertificeerd materiaal ( voorzien van een pedegree)  van een erkend Buckfast teelt- en vermeerderingsbedrijf, t.w. Imkerij Immenhof te Heumen. ( www.imkerij-immenhof.nl)

Doelstelling 
30 bijenkasten beschilderen met Tarcisiusschool leerlingen te Nijmegen, vullen met een goede Buckfast-bijenkoningin en bijenvolk van Imkerij Immenhof en verspreiden onder Imkers In Nederland.

Doelgroep
Dit project kent twee doelgroepen. Enerzijds leerlingen van de Tarcisiusschool te Nijmegen en anderzijds imkers in Nederland.

We willen de leerlingen van de Tarcisiusschool middels het project ‘kunstzinnige bijtjes’ laten zien hoe leuk en interessant de bijen zijn. Ze betrekken bij dit unieke beestje, angst weghalen, verwondering kweken en natuurlijk vertellen waarom de bijen nu juist zo belangrijk voor ons zijn. Er zullen 60 leerlingen (14-18jaar) aan het project deelnemen. Deze hebben allemaal een beperking binnen het autistisch spectrum en leerproblematiek.

De Imkers in Nederland willen we middels dit project de mogelijkheid geven goed materiaal af te nemen. Goede koninginnen zijn van groot belang voor het bijenvolk. Buckfastkoninginnen zijn sterk, hebben een grote vruchtbaarheid,  brengen zachtaardige bijen voort die ziektenresistent zijn, die rustig op de raten lopen en  zwermtraag zijn.

Activiteit
Het project ‘Kunstzinnig bijtje’ bestaat uit meerdere projectdagen.
Op de Tarcisiusschool gaan we met zijn allen witte bijenkasten omtoveren tot ware kunstwerkjes. 1 of 2 leerlingen werken aan 1 bijenkast. Met diverse sjablonen en verschillende kleuren verf mogen ze zich uitleven op de bijenkasten. Hoelang dit zal duren is afhankelijk van het tempo van de leerlingen. Sommige zullen sneller werken dan andere. We zullen praktijkdagen inplannen waarbij 6 klassen (van gemiddeld 10 leerlingen per klas) aan de bijenkastjes zullen werken. 

Voorafgaand aan de praktijkdagen krijgen deze 6 klassen ieder een informatie les om de leerlingen enthousiast te maken voor het project. Hierin gaan we vertellen wat we tijdens de praktijkdagen gaan doen. Ook vertellen de Imkers van Imkerij Immenhof hier over de bijen; wat zijn bijen, wat doen ze, waarom zijn ze zo belangrijk? Dit doen we aan de hand van beeldmateriaal middels digiborden en het tonen van de bijenkasten en andere imkermaterialen. Ook zullen de leerlingen hierna een folder mee naar huis krijgen met informatie over het Kunstzinnig bijtje en het belang van bijen.
Om het project voor de school af te sluiten worden de 6 klassen uitgenodigd voor een rondleiding op Imkerij Immenhof. Hier zal 1 van de kasten getoond worden aan de klassen. De kast zal worden opengemaakt en de leerlingen krijgen de kans om de bijen in levende lijven te zien. Tevens mogen de leerlingen de 23 soorten honing op de imkerij proeven. Een mooie afsluiting voor de leerlingen om het resultaat van hun project te kunnen zien.

Tot slot zullen er 29 kasten verkocht worden, 1 blijft op Imkerij Immenhof om tijdens de rondleidingen tentoongesteld te worden. We zullen de kasten tegen een speciale prijs aanbieden op de bijenmarkt in Veenendaal. Kasten die eventueel overblijven worden in diverse bijenbladen aangeboden. 29 imkers krijgen hierdoor de kans om goed materiaal af te nemen en het idee van het kunstzinnig bijtje verder uit te dragen.