Imkerij Immenhof is een bijzondere plek waar men natuur en mensen samen brengt middels: teelt en selectie van de honingbij, rondleidingen in de tuinen en bij de bijen. Ook door het bieden van zorg, het opzetten van projecten in binnen- en buitenland en de verkoop van honing en andere bijenproducten.

Imkerij Immenhof is gelegen in het natuurrijke gebied ten zuiden van Nijmegen, op de grens van Gelderland, Limburg en Brabant. Het terrein van de Imkerij beslaat ruim 1½ ha. met daarop een bezoekerscentrum, monumentale schuur uit 1600, bijenstand, eigen woonhuis, kantoor en diverse tuinen. Op een steenworp afstand ligt de Mookerheide, van oudsher bij imkers een begrip.

Van oorsprong was op de plaats v.d. huidige imkerij een agrarisch bedrijf gevestigd. Al vanaf 1980 zorgen de bijen van Imkerij Immenhof voor honing en natuurproducten van hoge kwaliteit, waarvoor honing uit natuurgebieden de basis is.  Voorheen werden  veel bijenvolken in de bestuiving van gewassen ingezet. Door veel spuitschade en een verandering van teelten in Nederland (o.a. verdwijnen van grote drachten als koolzaad, klaver e.d.) werden de volken teruggetrokken in natuurgebieden. In een straal van 40 km rondom het bedrijf staan de volken in deze natuurgebieden opgesteld.  De volken staan het jaar rond in deze natuurgebieden en beschermen o.a. dassenburchten en mierennesten tegen overmatig bezoek door wandelaars. Hier helpen de bijen bij het bestuiven van de wilde planten. Nectar, verzameld op die planten zorgt voor een enzymrijke, smakelijk en dus optimale honing die het bouquet van de natuur weer geeft. Bovendien ging de voorkeur steeds meer uit naar het inpassen van de honingbij in de natuur, een situatie die vele miljoenen jaren gold.

marcel met bijen.jpg

Imkerij Immenhof teelt en vermeerdert ook bijen van een bepaalt ras nl. “Buckfast-bijen”. Hiervoor heeft onze imkerij een licentieteelt in Nederland.

Zo wordt productief, zachtaardig en ziekteresistent materiaal -ook voor andere imkers- verkregen. Deze teelt en selectie heeft vooral op het terrein van de imkerij plaats, waar in het seizoen tal van koninginnen opgesteld staan, die U tijdens de rondleiding ook in den lijve getoond worden. Verder zijn er ook bijen achter glas te bewonderen vanuit de “bijen-kijk-ruimte”. Meer informatie hierover vind u op de pagina 'Teelt & selectie'

Gewerkt wordt er in de imkerij met Golzkasten, kasten met een grote broedruimte waarin grote volken gehuisvest kunnen worden.

Bij de werkzaamheden van de imkerij en de tuinen wordt gewerkt met clienten en stagiaires. Sommigen helpen we naar een werkplek in de maatschappij, anderen blijven in het kader van dagbesteding binnen onze imkerij. Meer hierover vind u op de pagina 'Zorgimkerij'.

winter oprit.jpgwinter poortje bij.jpg